Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Choroba emocji

Depresja jest jednym z najczęściej diagnozowanych zaburzeń psychicznych w Polsce. Jest to związane m.in. ze stresem, który wynika z tempa życia, i idących za tym problemów.

Niedziela Ogólnopolska 8/2023, str. 46

[ TEMATY ]

depresja

Karol Porwich/Niedziela

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Choroba ta skutkuje obniżeniem jakości życia we wszystkich jego aspektach. Może się objawiać m.in.: pogorszeniem nastroju, utratą zainteresowań, sensu i zdolności radowania się (anhedonia), osłabieniem, zaburzeniami snu i „czarnym” widzeniem przyszłości.

Co mówią badania?

Jest wiele badań potwierdzających, że dieta, która obfituje w wysokoprzetworzone produkty spożywcze zawierające cukier, nasycone kwasy tłuszczowe oraz tłuszcze trans, może się wiązać z wyższym ryzykiem zachorowania na depresję. Często również łączy się to z niedożywieniem jakościowym. Będzie to skutkowało zaburzeniami w składzie mikrobioty jelitowej, co sprzyja występowaniu przewlekłego stanu zapalnego w organizmie, a to może być czynnikiem występowania choroby.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Dietoterapia

Reklama

Dieta powinna być bogata w produkty zawierające substancje przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz neuroprotekcyjne. Wśród produktów o działaniu przeciwzapalnym wyróżniamy: zieloną herbatę; warzywa (4 razy dziennie), takie jak: papryka, sałata rzymska, kalafior, brokuły, kapusta, jarmuż, cebula, czosnek, pomidory, szpinak, boćwina, oliwki; owoce (1-2 razy dziennie), takie jak: jabłka, borówki, czarna porzeczka, awokado, limonka, cytryna, jeżyny, truskawki, maliny, papaja, pomarańcze; przyprawy i zioła: kurkumę, tymianek, bazylię, cynamon, kakao, miętę, lukrecję, natkę pietruszki, oregano, pieprz cayenne, goździki, rozmaryn; dobre tłuszcze dodawane na zimno: olej lniany, oliwę z oliwek extra virgin, orzechy włoskie, migdały, siemię lniane; ryby, takie jak: halibut, pstrąg tęczowy, łosoś, tuńczyk, śledź.

Warto także wybierać produkty, które są:

• pełnoziarnistymi produktami zbożowymi typu graham, płatki owsiane, kasze gruboziarniste;

• źródłem wapnia, białka, witamin B2, B12: chude produkty mleczne typu kefir, jogurt naturalny, twaróg;

• źródłem białka, żelaza, cynku, witamin z grupy B: chude mięsa – z indyka, kurczaka (bez skóry) czy królika, cielęcina;

• źródłem kwasów tłuszczowych n-3: ryby morskie i słodkowodne.

Jeśli nie ma wskazań do diety lekkostrawnej, jakość żywienia dobrze jest wzbogacić nasionami roślin strączkowych typu: soczewica, ciecierzyca, soja, groch, fasola, które mogą zastępować produkty mięsne. Zamiast porcji 100-150 g mięsa – 40-60 g nasion (waga przed ugotowaniem).

2023-02-14 13:47

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Stworzony jestem

Niedziela Ogólnopolska 38/2016, str. 34

[ TEMATY ]

depresja

sharshonm/Fotolia

„Abyśmy mogli prowadzić życie ciche i spokojne z całą pobożnością i godnością” (1 Tm 2, 2b).
Krystian: – I znów wraca jesienna depresja. Co robić?

Mój drogi Krystianie, od kilku lat słyszę o wspomnianej przez Ciebie jesiennej depresji. Niektórzy, by wyjaśnić jej „miejsce w kalendarzu”, wskazują na aurę jesiennych pochmurnych dni, długi czas bez świąt, brak przerw urlopowych i dużą odległość czasową od kolejnych wakacji.
CZYTAJ DALEJ

Kraków: Zakończono budowę nagrobków na zbiorowych mogiłach dzieci nienarodzonych

2025-12-22 10:24

[ TEMATY ]

dzieci nienarodzone

Fot.: Karolina Krawczyk/pro-life.pl

Polskie Stowarzyszenie Obrońców Życia Człowieka zakończyło realizację projektu budowy nagrobków na 21 zbiorowych mogiłach dzieci nienarodzonych na Cmentarzu Podgórki Tynieckie oraz Cmentarzu Prądnik Czerwony w Krakowie. Mogiły te przeznaczone są dla dzieci martwo urodzonych w krakowskich szpitalach, których rodzice zrezygnowali z organizacji pogrzebu indywidualnego. W takich przypadkach pochówki realizowane są systematycznie przez gminę Kraków.

Jak informuje stowarzyszenie, zakres podjętych działań objął nie tylko osadzenie nagrobków, ale również zobowiązanie do długofalowej opieki nad miejscami pochówku. Prezes organizacji Wojciech Zięba podkreśla, że stowarzyszenie wzięło na siebie odpowiedzialność zarówno za bieżącą pieczę nad grobami, jak i za przyszłe koszty przedłużania dzierżawy miejsc pochówku.
CZYTAJ DALEJ

Archidiecezja Częstochowska: Nowi członkowie Rady Kapłańskiej oraz nowi Dziekani i Wicedziekani

2025-12-22 14:33

[ TEMATY ]

rada kapłańska

Archidiecezja Częstochowska

Arcybiskup Wacław DEPO, Metropolita Częstochowski, wręczył dekrety nominacyjne nowym członkom Rady Kapłańskiej Archidiecezji Częstochowskiej na kadencję 2026-2031, a także nowym Dziekanom Regionów oraz Dziekanom i Wicedziekanom dekanatów.

Ks. Marian SZCZERBA – Wikariusz Generalny
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję