Mus jarzębinowy
Wzmacnia odporność i pomaga przy kaszlu.
Składniki:
1 kg owoców jarzębiny
Pomóż w rozwoju naszego portalu
1 kg jabłek1/2 szklanki wody
1 szklanka cukrulaska cynamonu
Wykonanie:
Owoce jarzębiny zblanszuj, jabłka obierz. Wszystkie składniki włóż do rondla i gotuj pół godziny na małym ogniu. Wyjmij laskę cynamonu, mus przełóż do słoiczków i pasteryzuj.
Stosowanie:
Jedz po łyżce musu dziennie przez 2 tygodnie.
Sok z czarnego bzu
Odbudowuje układ odpornościowy.
Składniki:
2 kg owoców czarnego bzu
5 łyżek cukru
1/2 cytryny
Wykonanie:
Owoce czarnego bzu wypłucz, oderwij od baldachów, przełóż do sokowirówki i wyciśnij. Do wyciśniętego soku dodaj cukier, sok z połówki cytryny, wymieszaj i przelej do słoiczków, zamknij i pasteryzuj. Słoiki przechowuj w ciemnej, chłodnej szafce.
Stosowanie:
Przy częstych przeziębieniach i osłabieniu organizmu pij po 1 łyżce syropu 3 razy dziennie przez 3 tygodnie.
Napar z jeżówki
Wzmacnia organizm i skraca czas przeziębienia.
Składniki:
2 łyżeczki ziela jeżówki1 szklanka wrzącej wody
Wykonanie:
Ziele zalej wrzątkiem i pozostaw na 15 minut do zaparzenia. Wystudź i odcedź.
Stosowanie:
Pij po łyżce co 2 godziny przy przeziębieniu, grypie, anginie lub innych infekcjach.
Nalewka z dzikiej róży
Wzmacnia cały organizm, ma właściwości przeciwzapalne.
Składniki:
Reklama
2,5 szklanki owoców dzikiej róży
4 szklanki alkoholu 40-procentowego
1 szklanka miodu
4 goździki
Wykonanie:
Owoce róży zmiażdż, wsyp do słoja, dodaj goździki i zalej alkoholem. Zamknij naczynie i odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Co drugi dzień pomieszaj. Po upływie 2 tygodni przefiltruj nalewkę przez papierowy filtr do kawy lub podwójną gazę. Dodaj miód, przelej do butelek i wstaw do ciemnej szafki. Po tygodniu nalewka jest gotowa.
Stosowanie:
Pij po 1 łyżce nalewki dziennie przez 2 tygodnie.