Reklama

Z naszej kuchni

Wiosenne sałaty i sałatki

Niedziela Ogólnopolska 15/2005

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Sałatka z rzodkiewek z jajkami

(Przepis na 4 porcje)

3 jajka ugotowane na twardo, 3 pęczki świeżych rzodkiewek, 4 młode cebulki wraz ze szczypiorem.
Sos: 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany, sól, pieprz, sok z cytryny.

Z usiekanej cebulki i szczypioru odkładamy 2 kopiaste łyżki samego szczypioru, pozostały łączymy z posiekanymi jajkami i pokrojoną w plastry rzodkiewką. Składniki sałatki zalewamy sosem przygotowanym z majonezu wymieszanego ze śmietaną i przyprawionego do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Lekko mieszamy, wierzch posypujemy posiekanym szczypiorem - podajemy nie później niż 10 min po przygotowaniu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sałata z tuńczykiem

(Przepis na 4 porcje)

1 głowa sałaty lodowej, 1 mała puszka tuńczyka w zalewie, 1 czerwona cebula, 2 jajka ugotowane na twardo.
Sos: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, ząbek czosnku, sól, pieprz.

Umytą, wysuszoną sałatę dzielimy, rozrywając w dłoniach, na niewielkie części, układamy w salaterce. Odsączonego z zalewy tuńczyka rozdrabniamy, cząstki rozkładamy na listkach sałaty, podobnie rozkładamy pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Pokrojone w cząstki jajka układamy na wierzchu. Całość polewamy sosem i stawiamy w chłodnym miejscu na 15 min.
Sos: Oliwę rozcieramy z drobno posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny - sos powinien nabrać odpowiedniej konsystencji i właściwego aromatu.

Sałata ze szparagami

(Przepis na 4 porcje)

1 głowa sałaty masłowej, 1/2 kg białych szparagów, sól, cukier, 1/2 łyżeczki masła, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 łyżka siekanego koperku.
Sos: 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki kefiru lub naturalnego jogurtu, sól, pieprz, sok z cytryny, szczypta cukru.

W wodzie z solą, cukrem i masłem gotujemy obrane, związane w pęczek szparagi tak długo, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Wyjmujemy cedzakową łyżką, odsączamy, wychładzamy.
Umytą, wysuszoną sałatę dzielimy na niewielkie części, rozkładamy w salaterce, na liściach kładziemy warstwę pokrojonych na niewielkie kawałki szparagów, całość posypujemy posiekanymi jajkami z koperkiem, odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce.
Sos: Majonez lekko ubijamy z jogurtem lub kefirem. Gdy się spieni, dodajemy - w niewielkich ilościach - przyprawy. Tuż przed podaniem sałatę zalewamy sosem w taki sposób, by dotarł on do najniższej warstwy.

2005-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Oświadczenie rzecznika prasowego archidiecezji wrocławskiej dot. Fundacji Teobańkologia

2025-12-17 10:01

[ TEMATY ]

Teobańkologia

Red.

Publikujemy oświadczenie rzecznika prasowego archidiecezji wrocławskiej dot. Fundacji Teobańkologia.

"W związku z rozwojem działalności fundacji Teobańkologia oraz szeroką skalą jej działań duszpasterskich i medialnych, metropolita wrocławski abp Józef Kupny powołał Komisję ds. zbadania funkcjonowania fundacji.
CZYTAJ DALEJ

Sejm nie odrzucił weta prezydenta wobec tzw. ustawy łańcuchowej

2025-12-17 19:13

[ TEMATY ]

sejm

Kancelaria Sejmu

Sejm nie odrzucił w środę weta prezydenta Karola Nawrockiego wobec tzw. ustawy łańcuchowej. Przeciwko odrzuceniu zagłosowało 246 posłów, w tym parlamentarzyści Prawa i Sprawiedliwości oraz Konfederacji. Prezes PiS Jarosław Kaczyński nie wziął udziału w głosowaniu.

Sejm głosował w środę nad odrzuceniem weta prezydenta Karola Nawrockiego wobec nowelizacji ustawy o ochronie zwierząt, tzw. ustawy łańcuchowej, która wprowadzała zakaz trzymania psów na uwięzi.
CZYTAJ DALEJ

UWAGA! ODWOŁANE REKOLEKCJE O EUCHARYSTII

2025-12-18 16:10

[ TEMATY ]

rekolekcje

Jasna Góra

BPJG

Zaplanowane spotkanie na #JasnaGóra (27-28 grudnia) nie odbędzie się!

Wszystkich zainteresowanych zapraszamy w ostatni weekend stycznia 2026 r.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję